Englandsresa 2016 – 40th Anniversary Tour

 

Header-m-40logo
Bakgrund

Lotus Car Club of Sweden bildades 1976 vid en sammankomst på Tekniska muséet i Stockholm. I samband med klubbens 30-årsjubileum arrangerades en gemensam resa till England med bland annat besök på Lotusfabriken i Hethel.

Inför 40-årsjubiléet 2016 påbörjades diskussioner kring att åter arrangera en gemensam resa inom klubben. En programkommitté bestående av Stefan och Maria Axelsson samt Niklas Olsson har därefter tagit fram det förslag som presenteras i detta program. Niklas var med i England även i samband med 30-årsjubileet.

Upplägg
Vi har försökt ta i beaktande såväl det faktum att det finns olika förutsättningar bland medlemmarna att avsätta tid för denna typ av aktiviteter som att det finns olika intresse när det gäller aktiviteter.

Dock finns en genomgående tanke att hålla ihop resan och vi har därför lagt in en obligatorisk aktivitet per dag. Syftet är trots allt att vi skall umgås med varandra under avslappade former och vi tror oss ha hittat en bra blandning av aktiviteter. Utöver detta erbjuds tid till egna aktiviteter.

Resan är uppdelad i två delar där det finns möjlighet att antingen vara med söndag till söndag (8 dagar + resa till och från Hoek van Holland) alternativt söndag till fredag (13 dagar + resa till och från Hoek van Holland). De första 8 dagarna är gemensamma även om man väljer det längre alternativet.

Detaljplanering av vägar i England kommer att göras längre fram varför körsträckan som anges nedan får anses som preliminär. *) Räknat från Malmö

Kort rutt

Klicka på bilden för att se en större karta

  • 260 mil *)
  • 8 dagar
  • Fabriksbesök på Lotus Cars, Classic Team Lotus, IWM Duxford, Heritage Motor Centre, Morgan motors, National Motor Museum, Brookland…

 

Lång rutt

Klicka på bilden för att se en större karta

  • 340 mil *)
  • 13 dagar
  • Utöver den korta rutten tillkommer
    Donington Grand Prix Collection, Peak District, Lake District, Hadrianus mur, Yorkshire Dales, National Railway Museum samt Burghley Castle…

Dagsschema

Resdag Aktivitet
Söndag 10 juli Körning till Hoek van Holland
Måndag 11 juli Fabriksbesök Lotus Cars samt Classic Team Lotus
Tisdag 12 juli Imperial War Museum Duxford
Onsdag 13 juli Heritage Motor Centre
Torsdag 14 juli Morgan Motors
Fredag 15 juli National Motor Museum (Beaulieu)
Lördag 16 juli Brookland (ev. hemresa)
Söndag 17 juli Lotus in the Peak
Måndag 18 juli Peak district
Tisdag 19 juli Hadrianus mur
Onsdag 20 juli National railway museum
Torsdag 21 juli Burgley Castle
Fredag 22 juli Körning från Hoek van Holland

Kostnader

I paketet ingår färjebiljett och hytt mellan Hoek van Holland och Harwich, inträde på de obligatoriska aktiviteterna samt boende i England. Kostnaderna är i nuläget preliminära i avvaktan på att alla aktiviteter och boende blivit bekräftade.

Utöver detta tillkommer broavgift/färja mellan Sverige och Danmark samt Danmark och Tyskland, bensinkostnad, mat samt inträde på andra aktiviteter än de som ingår i paketet.

Preliminär kostnad för kortare rutt
2 pers. + 1 bil 1 pers. + 1 bil
Färja Hoek van Holland – Harwich £302 £226
Fabriksbesök Lotus £156 £78
B&B – Old Thorn Barn £68 £38
Imperial War Museum (Duxford) £45 £22
Hotell – Oxford (2 nätter) £200 £150
Hertige Motor Center £24 £12
Fabriksbesök Morgan £30 £15
Hotell – Bath £100 £75
National Motor Museum (Beaulieu) £48 £24
Hotell – Bear Hotel Havant £55 £45
Brooklands Museum £22 £11
Totalt £1050 £696
Tillkommande kostnad för den längre rutt
2 pers. + 1 bil 1 pers. + 1 bil
Hotell – Cambridge £70 £60
Lotus in the Peak £33 £22
Hotell – Bradford £70 £65
Hotell – Kendal £65 £65
Middag – Tan Hill Inn £35 £20
Hotell – Tan Hill Inn £90 £90
Hotell – Grimsby £90 £90
Totalt £453 £412

Detaljerat program

Söndag  10 juli

Körning till Hoek van Holland. Via Öresundsbron och färjan Rødby-Puttgarden är det 90 mil (9 timmars körning) räknat från Malmö.

Färjan avgår 22:00 och sista incheckning är 21:15. Gemensam middag är inbokad på färjan.

Måndag 11 juli

Färjan anländer till Harwich 06:30 och därefter kör vi till Hethel för besök på Lotusfabriken samt Classic Team Lotus. Fabriks-rundturen börjar 14:00 och innan dess finns möjlighet att till exempel besöka English Whisky, Snetterton eller katedralen i Norwich. Från Harwich till Hethel är det 11 mil (1,5 timmars körning). Efter besöket på Lotus övernattar vi på Old Thorn Barn i Hethel.

Tisdag 12 juli

Vi kör söderut till Imperial War Museum Duxford. Efter besöket på museet kör vi vidare till Oxford där vi kommer att bo två nätter.

På vägen finns möjlighet att besöka The Shuttleworth Collection. Från Hethel till Oxford är det 25 mil (3 timmars körning).

Onsdag 13 juli

Vi besöker Heritage Motor Center. Det finns även möjlighet att besöka Prodrive (som vi kommer att för-boka för de som är intresserade) eller Blenheim Palace för de som föredrar arkitektur och trädgårdar före ingenjörskonst.

Från Oxford till Heritage Motor Center är det 6 mil (45 minuters körning). Från Oxford till Blenheim Palace är det 1,5 mil (20 minuters körning).

Torsdag 14 juli

På torsdagen lämnar vi Oxford för att köra till Bath. På vägen besöker vi Morgan Motors. Det finns även möjlighet att besöka Westfield Sportscars samt Tewkesbury Abbey.

Från Oxford till Malvern är det 11 mil (1 timme och 40 minuter). Från Malvern till Bath är det 15 mil (2 timmars körning).

Fredag 15 juli

Dagens mål är National Motor Museum (Beaulieu) och Southampton där vi stannar över natten. På vägen till Beaulieu finns möjlighet att besöka Somerset Cider Brandy Company, Haynes Motor Museum, the Tank Museum eller Stonehenge. Från Bath till Southampton är det 10 mil (1 timme och 40 minuters körning)

Lördag 16 juli

Vi avslutar den första delen av resan på Brooklands museum. På vägen dit finns möjlighet att besöka RAF-museet i Tangmere alternativt Cowdray ruins. De som väljer att åka hemåt kör vidare till Harwich och tar nattfärjan till Hoek van Holland.

Övriga kör vidare till Derby där vi övernattar. Från Southampton till Brookland är det 11 mil (1 timme och 30 minuters körning) och vidare till Harwich är det 19 mil (2 timmar och 30 minuters körning). För de som kör till Derby är det 25 mil från Brooklands (2 timmar och 45 minuters körning).

Söndag 17 juli

Dagen inleds med ett sportvagnsrally från Ashbourne till Chatsworth House tillsammans med Midlands Lotus Owners Club.
Från Derby till Ashbourne är det 2 mil (30 minuters körning). På eftermiddagen kör vi vidare mot Yorkshire dales.

Måndag 18 juli

Måndagen kör vi vidare på krokiga landsvägar i Peak district respektive Yorkshire dales. På kvällen anländer vi till Kendal där vi tillbringar natten. Raka vägen är det 18 mil till Kendal (2 timmar och 30 minuters körning). Det är dock inte tanken utan vi siktar på att hitta så många trevliga småvägar som möjligt här.

Tisdag 19 juli

Genom delar av Lake district tar vi oss till den skotska gränsen för att titta på Hadrianus mur. Därefter kör vi åter söderut och avslutar dagen på toppen av England. Tan Hill Inn är Englands högst belägna pub för övernattning och gemensam middag. Från Kendal är det 11 mil till Hadrianus mur (1 timme och 30 minuters körning). Därefter är det 10 mil (1 timme och 40 minuters körning) till Tan Hill Inn.

Onsdag 20 juli

På onsdagen kör vi via York och besöker National Railway Museum. Efter det kör vi vidare till Grimsby. På vägen kör vi över Humber bridge. Från Tan Hill Inn till Grimsby är det 24 mil (3 timmars körning).

Torsdag 21 juli

Den sista dagen i England kör vi söderut från Grimsby via Burghley Castle. Det finns även andra sevärdheter på vägen till Harwich. Från Grimsby till Harwich är det 27 mil (4 timmars körning). Nattfärjan till Hoek van Holland avgår 23:00 och sista incheckning är 22:15.

Fredag 22 juli

Fredag morgon anländer vi till hamnen i Hoek van Holland och kör sedan hem mot Sverige igen.

En presentation av resan går att ladda ner från Dropbox via följande >länk< 

Varmt välkomna!

Stefan, Maria och Niklas – evenemangskommitté